Saturday, May 26, 2012

Distilleries - Springbank

РегіонCampeltown
Рік заснування1828
Статусдіюча
Водаоз. Кроссхілл Лох
Солодсвій
Кількість перегонних кубів3 (1 wash + 2 spirit)
Потужність
2 000 000 літрів чистого алкоголю / рік
ВласникSpringbank Distillers Ltd
Сайтwww.springbankdistillers.com

Силою думки, інтернету і фотографії сьогодні переносимось до найменшого з віскі-регіонів - Кемпбелтауна. Відсутність проблем з водою, ячменем, торфом, вугіллям, та зручне для доставки віскі до Глазго, Лондону та Америк розташування містечка на південному півострові Кінтайр - всі умови для процвітання виробництва віскі. Століття тому тут функціонувало більше тридцяти легальних винокурень та понад 600 самогонників, і Кемпбелтаун носив горде ім'я Всесвітньої столиці віскі. Та зрештою золота ера віскі девятнадцятого століття прийшла до кризи збуту на початку двадцятого століття, великої депресії та втрати такого ринку, як США внаслідок оголошення там сухого закону. Саме тоді й позакривалася більша частин винокурень, і зараз у Кемпбелтауні діє всього три винокурні - Glen Scotia, Glengyle (винокурня, зведена 2004 року на місці давньої винокурні з таким самим іменем; офіційних релізів ще не було) та, власне, герой сьогоднішньої оповіді Springbank.

Історія винокурні розпочалася 1828 року, коли два брати Мітчелли, Х'ю та Арчибальд, її збудували. Справи не відразу йшли належним чином, але вже 1848 року Springbank (спершу відкритий під іменем Longrow Street, але згодом перейменований, аби не плутати з сусіднею винокурнею, яка називалася просто Longrow) продавав свій віскі всім відомому Джонні Вокеру по 44 пенси за галлон. Під час великої депресії Springbank закривається, і цей період занепаду триває з 1926 до 1933 року. В кінці 60х компанія купує територію сусідньої Longrow, яка була закрита 1896 року. Деякі її склади й зараз використовуються за призначенням.

Окрім віскі під однойменним брендом, Springbank випускає ще Hazelburn (за іменем ще однієї сусідньої винокурні, закритої 1925 року), а також торфовий Longrow . 

Досьогодні компанія керується все тією самою родиною Мітчелів, якою й була заснована майже два століття тому. У виробництві використовується тільки свій солод, виготовлений за старими технологіями на токових солодівнях з ячменю, за можливістю, виключно місцевих фермерських господарств. Похвалитися таким самим може хіба молода винокурня Kilchoman, яка віднедавна випускає 100% Islay віскі, зроблений з ячменю, вирощеного на сусідній фермі. Ще кілька винокурень мають власні солодівні токового типу (Bowmore, Laphroaig, The Balvenie, Highland Park, також відроджує свою Benriach), але ніхто з них не працює повністю на власному солоді.

Ось так коротенько про Springbank. Ближчим часом - дегустаційна нотатка про їхню десятирічку.



При підготовці використано whiskyblog та maltmadness, за шо їм і подяка

No comments:

Post a Comment