Friday, June 15, 2012

Distilleries - Bowmore




Назва
Bowmore
Вимова
/ˈboʊmɔr/, б­óумор
Регіон
Islay (Айла)
Рік заснування
1779
Статус
діюча
Вода
ріка Лагган
Устаткування
2 Wash stills, 2 Spirit stills
Власник
Suntory, керуюча компанія: Morrison Bowmore
Сайт




Винокурня Bowmore заснована 1779 року на березі озера Лох- Індааль, схід острова Айла, місцевим купцем Джоном Сімпсоном, і є найстарішою з діючих винокурень Айли, а також однією з найстаріших у Шотландії загалом. Правда, скептики кажуть, що 1779 рік заснування – це скорше просто маркетинговий хід самих боуморців, адже письмові свідчення тих часів досить непевні, і сказати точно, коли була розлита перша пляшка Бовмора, неможлива. Але й спростувати твердження про 1779 рік заснування нема кому, тож віритимемо цифрам на пляшці. Згодом гуральня перейшла до сімейства німецького походження Муттер – William & James Mutter, які 1922 року виставили винокурню на продаж, і аж три роки по тому вона отримала нових власників – компанію під іменем Sheriffs Bowmore Distillery Ltd. Ще кілька разів протягом 20 століття Бовмор міняв власника – 1950 року їх купили William Grigor & Sons, 1963 – Stanley P. Morrison Ltd, які збільшили кількість перегонних кубів до чотирьох і ще в 60х запустили гостьовий центр. Згодом, 1994 року, цілий цей Моррісон був придбаний японцями Suntory.

Вміст фенолу у солоді, з якого роблять Бовмор, складає приблизно 25 ppm (parts per million, частинок на мільйон) – дрібязок, як для Айли. Для порівняння: Caol Ila – 30-35 ppm, Lagavulin – 35-40 ppm, Laphroaig – 40-43 ppm, Ardbeg – 55 ppm

Біля третини ячменю, який йде на виробництво, солодиться прямо на винокурні традиційним способом, на підлозі – floor malting. Решта необхідного солоду купується на сусідньому Port Ellen.

Деякі розливи Бовмора в районі 1995 року «прославилися» під назвою FWPFrench Whore Perfume, «парфум французької шльондри». Менше з тим, ніхто з представників винокурні цього факту не визнав, малоприємна серія закінчилась, і давнє реноме Бовмора як солідного віскі відновилось.

Ну й насамкінець – раджу фотоекскурсію винокурнею. Задокументований повний процес виробництва віскі, тож наполягаю на перегляді. Авторові (Сергей Бессмертний) - респект, а також уважуха . Саме в нього я й стибрив це фото:


No comments:

Post a Comment