Friday, August 3, 2012

Vocabulary: IB, Teaspooning

Перед двома наступними дегустаціями – трішки теорії, розділ – вокабулярій/словник. Добровільно беру на себе складну, але важливу місію просвітництва (не дуже знаю, для чого – вся ця інфа є в достатку і англійською, і російською) – але думаю, що для моїх друзів та випадкових читачів блогу, яким цікаво, але які ще не зовсім в темі всього цього віскі-сленгу і не дійшли до того, аби вештатись тематичними ресурсами і шукати інформацію самотужки. 
 
IB, Independent Bottler, негоціант – компанія, яка купує на винокурнях віскі (або частіше – свіжовигнаний ще не витриманий дистилят), витримує його, після чого розливає по пляшках і продає під власним лейблом. Явище цікаве передусім тим, що незалежні боттлери, не маючи власного виробництва (щоправда, є й виключення – кілька дистилерій знаходяться у власності великих акул-негоціантів), можуть запропонувати вам якщо й не новий погляд на улюблені молти, то принаймні новий кут, з якого можна на них подивитися. Не заморочений так сильно, як виробник, на необхідності випуску стандартних релізів, не обмежений вимогами витримувати той самий колір і той самий смак того самого стандартного розливу, маючи всього кілька діжок певного розливу певної гуральні, негоціант відкритий до експерименту з витримкою, з довитримкою, зрештою, з міцністю, і так далі. Звісно, виробники й самі не сплять і намагаються йти в ногу з часом, розширюючи лінійку (часом занадто) і експериментуючи з нестандартними витримками, фінішами тощо, але притаманний негоціантським розливам фльор унікальності та любов до своєї справи цих знаючих людей дозволяють їм триматись на плаву. 
 
Teaspooning – буквально, додавання в діжку сингл молту, яка продається незалежному боттлеру, мінімальної кількості (читай – чайної ложки) іншого молту/зернового віскі/whatever. Викликана ця мерзенна дія тим, що деякі виробники не бажають, аби ще хтось продавав їхній сингл молт з використанням назви самої дистилерії, відбираючи тим самим певну частину покупців. Фактично, чайна ложка іншого віскі, який капнули до двохсотлітрової, скажімо, бочки, на смак особливо не вплине, але дура лекс сед лекс – закон суворий, але це закон, і винокурні своєї мети таким чином досягають, ускладнюючи тим самим життя негоціантам.

No comments:

Post a Comment