Sunday, July 8, 2012

Aberlour a'bunadh - Batch 31

Aberlour a'bunadh
[абеrлауr абуна]
from Batch 31
Cask Strength - 60.5% alc./vol.
Speyside

a'Bunadh гельською означає витоки, початок, джерело. Цей бочкової міцності (великий палець догори) віскі - результат міксу молтів різного віку, від 5 до 25 років. a'Bunadh не має вказання віку на етикетці, натомість на кожній пляшці вказаний номер батчу, оскільки випускається цей молт лімітованими партіями, додатково витриманими виключно в діжкаг з-під хересу олоросо. Легенда каже про те, шо 1975 року під час запуску нової пари перегонних кубів робітники надибали за плитою пляшку віскі, замотану в газету 1898 року, такий собі привіт з минулого. Не розгубившись, хлопці прибрали 4/5 пляшки за обідом (той факт, шо не допили, каже нам про те, шо робітники були не з наших). Рештки віскі все ж потрапили до рук віскімейкерів з аберлауру. a'Bunadh - спроба відтворити старий сингл молт кінця 19 століття. Про це ж натякає й пляшка, яка нагадує своєю формою тогочасні слоїки, які наповнювали молтом горді горці. Виробник наголошує, що віддаючи данину старим традиціям, a'Bunadh не піддається холодній фільтрації. Про відсутність барвників нічого не сказано - про карамель можна й так здогадатися, побачивши на око насичений багатий темно-бурштиновий колір напою.

Колір темний бурштин
Аромат дуже фруктово-хересний, персик, вишневий джем, кондитерські приправи, легка димність, нуга
Смак знову-таки, насичений фруктами, слива, аґрус, абрикосова кісточка, лимонна цедра, вершки, перестигла вишня. Багатий
Фініш знову-таки, фруктовий - домінує груша; прив'яла слива, херес, медово-квітковий. Інтенсивний на початку, досить скоро переходить у стан врівноважено-спокійний, обволікуючий усе всередині своєю м'якою шпейсайдівською благодаттю.

90

П'ю і хочеться ще. "Законсервував" пару крапель для порівняння з іншими батчами - якість і смакові характеристики можуть відрізнятися, і судячи з відгуків - досить суттєво. Останній з вийшовших насьогодні батчів (№41, червень 2012) був, наприклад, рознесений вщент молт-маніаком Олівером Клімеком, який категорично сказав, шо цей батч ніколи не мав би побачити світ. Що ж, тим цікавіше куштувати і порівнювати між собою різні батчі.


У Києві в продажу не бачив, в британських же онлайн-магазинах можна придбати за приблизно 35 фунтів.

No comments:

Post a Comment