Sunday, May 6, 2012

Fake Peat? Фальшивий торф?

Наткнувся на цікаве обговорення у групі молт-маніаків та друзів на фейсбуку. Уважний читач альманаху Malt Whisky Yearbook 2012 зауважив цікаву річ - на сторінці 69 сказано буквально наступне, цитата: "The big malting companies actually do not use solid peat at all for their peated malt. Instead, a solution of water and phenols is sprayed on to the barley", тобто - "Велики компанії, що займаються поставками солоду винокурням, насправді не мають справи з твердим торфом для виробництва торфованого солоду. Натомість, на ячмінь розбризкуються розчин фенолів з водою". Хто читає англійською - велкам за лінком, для решти ж стисло викладу суть обговорення нижче.

Особисто я, прочитавши таке, був, м'яко кажучи, дещо розчарований. Віскі, і надто - односолодовий, цінується не в останню річ за те, що є продуктом натуральним, і при виробництві чітко обмежений в компонентах - ячмінний солод, вода, дріжжі. Витримка в дубових діжках, в якості барвника - можливе додавання концентрату карамелі. Все. Тож якого милого класичний торф (а ця копченість/задимленість з'являється внаслідок просушування пророслого ячменю на диму спалюваного торфу) заміняється на якісь продукти хімічних експериментів? 

Коментатори дивувалися тому, як у таких випадках отримується різний "регіональний" солод -торфи нагір'я і торфи островів мають різну фенольність, різний запах тощо. Врешті, прийшов Серж Валантен і розрулив, сказавши, що питання обговорювалося, в укладача альманаху уточнювалося, і даних, які той так безапеляційно і впевнено виклав, офіційно не надавалося, і  взагалі це був інвестігейшн, а підстав стверджувати, що насправді замість торфу ячмінь пшикають спреями з розчином фенолів, нема, ну й взагалі - it was most probably a misunderstanding, which can happen with any kind of research and such. Також було обіцяно, що в альманасі-2013 буде відповідне спростування. Щоправда, тим часом зачепили інше питання - щодо діжок, у яких "фінішують" віскі, і які теоретично можуть містити якість літр-два-п'ять попереднього свого вмісту (хересу, вина whatever) - прямо це ніяк не регульовано. Але це мене схвилювало все-таки менше :)

А цьогорічний Malt Whisky Yearbook я досі не замовив, так що якраз добре, що нагадали. Альманах дуже і дуже вартий уваги.

No comments:

Post a Comment