Wednesday, May 23, 2012

inbox




Навздогін до учорашньої підбірки віскі-новин, кілька цікавинок до відкриття нової винокурні у Белфасті. Називатиметься вона Titanic Distillery - як і віскі, який зараз власник - компанія Belfast Distillery Company розливає на Cooley; раніше в тюрмі, на території котрої зводитиметься нова винокурня, утримувалися засуджені члени IRA, а керівник Belfast Distillery Company Пітер Левері - колишній водій автобуса, який 1996 року виграв у лотерею 10,2 млн фунтів.

Ще одна столиця - Лондон - також невдовзі матиме свою винокурню (вперше за більш ніж сотню років). London Distillery Company випускатиме London Dry Gin та органічний віскі з органічного ячменю, вирощеного у Вілтширі.

Консорціум приватних інвесторів планує відкрити нову винокурну у нагір'ї Шотландії, неподалік від містечка Турсо (Thurso). The Wolfburn Distillery закрилася 135 років тому, і зараз нова дистилерія буде збудована поруч з оригінальним місцем.

Macmyra, шведський віскі, розширює дистрибуцію у Британії та США і сподівається збільшити продажі. Не знаю, кому ця новина видасться цікавою, але шведський віскі - це, як мінімум, екзотично :)
Мені він на очі не потрапляв навіть у Швеції. Побачив би - то купив та й вжив!

Ну й насамкінець - скаженіють законодавці Шотландії: прийнятий закон, що підвищує мінімальну ціну продажу одиниці алкоголю (unit of alcohol - так воно в них зветься, умовні 10 грамів чистого алкоголю) до 50 центів. У перекладі на нормальну мову це означає, що мінімальна відпускна ціна 0,7 літра 40-градусного напою становитиме 14 фунтів. Британський парламент планує обмежитись "всього" 40 пенсами на території Англії та Уельсу. Нас це, насправді, мало обходить, адже лімітується відпускна ціна для кінцевого споживача усередині країни, на експорт же такої мінімальної ціни, здається, немає. Щоправда, на практиці наші рідні податківці, митники та експортери/продавці самі не дозволять пляшці закордонного алкоголю продаватися дешевше, ніж ті самі 14 фунтів за пляшку, але то вже зовсім інша історія.

P.S. Я колись врешті перейду до запису дегустаційних нотаток замість перепощування новин, чи ні?

No comments:

Post a Comment