The Dalmore - візитка
- Вимовляється: дал-мóр
- Етимологія назви: Велике Поле: Dail – поле, mór – велике (шотландська гельська мова)
- Регіон: Highlands (нагір’я, верховина, горби – виберіть переклад, який більше до душі)
- Рік заснування: 1839
- Статус: діюча
- Вода: р.Алнесс
- Кількість перегонних кубів: 8 (чотири куби - низьке вино плюс чотири спиртових)
- Потужність: 4,2 млн літрів на рік
- Власник: United Spirits, керуюча компанія – Whyte&Mackey Ltd
- Сайт: thedalmore.com
Винокурня
заснована 1839 року у селі Алнесс, близько 32 км на північ від Інвернессу, Александром
Матесоном, купцем, що заробив свої статки нелегальним імпортом опіатів з
Далекого Сходу. Сам він дистиляцією займатися не став, а відразу здав дистилерію
в оренду сім’ї Сандерлендів, яка й займалася нею до 1867 року. Пізніше винокурня перейшла в управління до
братів Маккензі; справи йшли зовсім
непогано, і 1874 року Далмор подвоїв кількість перегонних кубів (з двох до
чотирьох) – не сказати, щоб типова на ті часи ситуація. Після смерті засновника
1886 року винокурня була продана Маккензі - братам Александру, Ендрю та Чарльзу.
Саме кланові Маккензі, які потому володіли винокурнею понад сто років, Dalmore завдячує своєю емблемою – морда оленя з гіллястими рогами, що присутня
тепер on each and every bottle. Історія каже, що 1263 року один з
предків клану Маккензі врятував Короля Александра ІІІ від розлюченого оленя на
полюванні, за що отримав дозвіл носити Королівську емблему – оленя на обладунках.
1917 року, під
час першої світової війни, акценти і пріоритети змістилися. Замість солодового
виробництва у Далморі військовий флот займався
виробництвом глибоководних мін. Залишили Далмор вони тільки 1920 року в руїнах
після вибуху та пожежі, і Ендрю Маккензі судився з цього приводу з Королівським
флотом, та повного відшкодування домогтися все ж не вдалося.
Зараз Dalmore часто хизується цінами, за якими продається їхній віскі. Так, тривалий час звання найдорожчого
віскі носив 62-річний Далмор,
проданий 2002 року за 25 000 фунтів, доки згодом ще дорожче не був
проданий декантер Макаллану. Далмор не надовго втратив лідерство – минулого
року знову-таки 62-річка була продана за 120 000, а три місяці згодом – ще
один 62-літній Далмор з особистої колекції головного блендера (купажиста)
винокурні Річарда Патерсона був проданий за 125 000 фунтів.
Трохи цікавинок
-Dalmore – перший сингл молт в історії, що був експортований.
1870 рік, Австралія
-тільки з 2002
року з подачі мастер-блендера Річарда Патерсона змінений рецепт дванадцятирічки
– відтоді половина спиртів витримується у діжках з-під бурбону. До того Далмор
класично зрів виключно в хересних діжках
-на Dalmore один з перегонних кубів удвічі більший за решту, і new-make спирт з нього значно легший, ніж з інших
кубів, з яскравим характером цитрусових, фруктів та спецій.
-куби низьких
вин замість плавно вигнутої шиї мають плаский верх, а спиртові куби обладнані
мідними кожухами, в яких циркулює вода для охолодження спиртової пари
-два тижні на
рік дистилюються торфовані спирти з рівнем фенолів 50ppm, а в спекотні літні місяці виробництво скорочується удвічі через нестачу
води
-1956 року Dalmore відмовляється від традиційного солодильного току
(floor malting), натомість використовує Saladin Box. 1982 року
винокурня відмовляється від власного виробництва солоду і починає закуповувати
його на Bairds.
З 1960 року Маккензі об’єдналися з давніми партнерами і
утворили спільне підприємство Dalmore-Whyte&Mackey Ltd
1996 - JBB Greater Europe купує винокурню. JBB Greater Europe належить компанії Fortune Brands
2001 – Менеджмент JBB Greater Europe викуповує винокурню у власника та перейменовується на Kydal Spirits, а за рік бере стару назву - Whyte&Mackay.
2007 – великий індійський конгломерат United Spirits купує Whyte&Mackay.
З 2004 року на Dalmore діє новий гостьовий центр. Минулого року в розширення й так нещодавно збудованого центру було інвестовано мільйон фунтів.
No comments:
Post a Comment