Saturday, April 28, 2012

Distilleries - Isle of Arran


РегіонIslands (острови)
Рік заснування1995
Статусдіюча
Водар.Ізан Біорах
СолодBaird’s, неторфований
Кількість перегонних кубів2 (1 wash + 1 spirit)
Потужність
750 000 літрів на рік (це проектно-теоретично, а насправді  менше – від 125 000 згідно з даними станом на момент підготовки допису)
ВласникIsle of Arran Distillers Ltd
Сайтarranwhisky.com

Одна з наймолодших винокурень Шотландії (є й молодші, і про них згодом – всьому свій час), Isle of Arran, була збудована біля села Лохранза на півночі острова Арран лише 1995 року, і є зараз єдиною діючою винокурнею на острові. Між тим, до 1830х років на цьому острові (432 кв.км - приблизно половина Києва) було три легальних віскікурні (на додачу до півсотні нелегальних), причому, на відміну від сьогоднішнього героя, усі три були розташовані в південній частині острова. 
Отже, історія почалася 1993 року, коли Гарольд Каррі, бувший керуючий директор Chivas Brother, разом з однодумцями вирішив здійснити давню мрію і збудувати власну винокурню. До справи підійшли з повагою до традицій, кожна будівля має дах у формі пагоди, які хоча функціонально й не використовуються (тобто солоджений ячмінь там не сушиться – солод компанія купує), але око тішать. 

Перший алкоголь з новенького куба потік 29 червня 1995 року, і мав міцність 14.29 градусів. Відтоді зацікавлені мали змогу стежити за шляхом народження нового віскі – Арран регулярно поставляв на ринок свої ледь витримані спіріти, починаючи з однолітнього (які навіть не мали права називатися віскі, оскільки не були витримані належні три роки), і зрештою дійшли до 10-, а згодом до 12- і 14-річних релізів.

Після 2003 року, коли з’явився NAS-реліз Arran Non-Chillfiltered, дистилерія холодної фільтрації не використовує, про що пише на кожній пляшці й повідомляє при кожній слушній нагоді. Також вони не додають до свого віскі барвника – карамелі.

З 2003 року, коли вийшов реліз, довитриманий у діжці з-під кальвадосу, винокурня показала й свою любов до різноманітних фінішів, і відтоді світ побачила сила-силенна Арранів, фінішованих у діжках з-під коньяку, портвейну, шампанського, бордо, рому, різноманітних хересів, бренді, і так далі. 

Нещодавно винокурня завершила «зоологічну» серію «Ікони 
Аррану» (чотири релізи, присвячені рідкісним мешканцям дикої природи, що населяють острів) сингл молтом Golden Eagle. Цікаво, що під час будівництва винокурні на скелі поруч звила гніздо пара золотих орлів, і будівництво тимчасово припинилось – ці птахи захищені законом. Офіційний сайт Аррану пише, що під час церемонії відкриття винокурні у серпні 1995 року ця пара орлів кружляла над винокурнею, «дякуючи» за ту кількатижневу перерву в будівництві, що дозволило їм висидіти пташенят.

Окрім того, в портфелі компанії, що опікується Всесвітньою Федерацією Бернса, є такі релізи, як Robert Burns Single Malt та Robert Burns Blended Whisky, створені на честь великого шотландського поета – співця про Джона Ячмінне Зерно (смайл), ба більше – лише Арран має право використовувати підпис Бернса на етикетках своїх пляшок та упаковках (тубусах, коробках тощо). 

Нарешті, серед релізів дистилерії є такі бленди, як Lochranza Blend та Arran Gold Single Malt Whisky Cream Liqueur, а ще торфовий сингл молт - Machrie Moor, що випускається з кінця 2010 року, хоча це виняток - загалом характер спиртів ближчий до шпейсайдівських. Немало Аррану можна знайти й серед негоціантських розливів, а за бажання можна й самому через сайт придбати діжку, витримати згідно з власними уподобаннями і розлити під власним іменем.

No comments:

Post a Comment