Назва
|
Bowmore
|
Вимова
|
/ˈboʊmɔr/, бóумор
|
Регіон
|
Islay (Айла)
|
Рік заснування
|
1779
|
Статус
|
діюча
|
Вода
|
ріка Лагган
|
Устаткування
|
2 Wash stills, 2 Spirit stills
|
Власник
|
Suntory, керуюча компанія: Morrison Bowmore
|
Сайт
|
Винокурня Bowmore заснована 1779 року на березі озера Лох-
Індааль, схід острова Айла, місцевим купцем Джоном Сімпсоном, і є найстарішою з
діючих винокурень Айли, а також однією з найстаріших у Шотландії загалом.
Правда, скептики кажуть, що 1779 рік заснування – це скорше просто
маркетинговий хід самих боуморців, адже письмові свідчення тих часів досить
непевні, і сказати точно,
коли була розлита перша пляшка Бовмора, неможлива. Але й спростувати твердження
про 1779 рік заснування нема кому, тож віритимемо цифрам на пляшці. Згодом
гуральня перейшла до сімейства німецького походження Муттер – William & James Mutter, які 1922 року виставили винокурню на продаж, і
аж три роки по тому вона отримала нових власників – компанію під іменем Sheriff’s Bowmore Distillery Ltd. Ще кілька разів протягом 20 століття Бовмор
міняв власника – 1950 року їх купили William Grigor & Sons, 1963 – Stanley P. Morrison Ltd, які збільшили
кількість перегонних кубів до чотирьох і ще в 60х запустили гостьовий центр. Згодом,
1994 року, цілий цей Моррісон був придбаний японцями Suntory.
Вміст фенолу у солоді, з якого роблять Бовмор, складає приблизно 25 ppm (parts per million, частинок на мільйон) – дрібязок, як для
Айли. Для порівняння: Caol Ila – 30-35 ppm, Lagavulin – 35-40 ppm, Laphroaig – 40-43 ppm, Ardbeg – 55 ppm
Біля третини ячменю, який йде на виробництво, солодиться прямо на винокурні
традиційним способом, на підлозі – floor malting. Решта необхідного солоду купується на сусідньому
Port Ellen.
Деякі розливи Бовмора в районі 1995 року «прославилися»
під назвою FWP – French Whore Perfume, «парфум французької шльондри». Менше з тим, ніхто з представників
винокурні цього факту не визнав, малоприємна серія закінчилась, і давнє реноме
Бовмора як солідного віскі відновилось.
Ну й насамкінець – раджу фотоекскурсію винокурнею. Задокументований
повний процес виробництва віскі, тож наполягаю на перегляді. Авторові (Сергей
Бессмертний) - респект, а також уважуха . Саме в нього я й стибрив це фото:
No comments:
Post a Comment